Stulecia temu wierzono, że wypicie wina z chociażby śladową ilością liści ogórecznika pozwala dodać krzepy, dlatego na taki specyfik, jako stały element diety, decydowali się dawni wojownicy. Sądzili, że wspomniana mikstura to klucz do bycia męskim i odważnym. Mimo, że dziś każdy zdaje sobie sprawę z tego, że były to jedynie wymysły, nadal trwa zamiłowanie do ogórecznika, a zwłaszcza robionego z niego oleju, w którym jest mnóstwo cennych właściwości.
Bogactwo flawonoidów
Obecna medycyna potwierdziła, że w ogóreczniku jest ogrom pożądanych przez ludzki organizm składników takich jak flawonoidy, ale również kwasy organiczne, żywice, garbniki oraz śluzy. Są w nich także sole mineralne, magnez, potas, żelazo, cynk, krzem. Do tego nie zapominajmy, że ogórecznik obfituje w karoten i stanowi prawdziwą kopalnię witaminy C. Najwięcej dobrego jest jednak w nasionach ogórecznika, bowiem to w nich ukryta jest boragoglandyna. To wartościowy olej pełen nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas gamma-linolenowy oraz kwas linolowy. Poza tym, że opisywany olej wchodzi w skład kosmetyków, można go zażywać również w formie doustnych suplementów diety takich jak przykładowo produkty dostępne w sklepie Swanson.
Najważniejsze właściwości
Kwasy znajdujące się w ogóreczniku dają możliwość trzymania na wodzy LDL, czyli tak zwanego złego cholesterolu. Nie dopuszczają do jego utleniania oraz tworzenia się niebezpiecznych dla zdrowia złogów osiadających w naczyniach krwionośnych. Zmniejszając poziom LDL, olej z ogórecznika umożliwia jednocześnie zwiększenie HDL, to jest dobrego cholesterolu. Dzięki niemu likwidowane są komórki tłuszczowe z tętnic oraz żył. To natomiast prowadzi ostatecznie do zminimalizowania zagrożenia związanego z rozwojem miażdżycy, czy też pojawieniem się ataku serca. Ponadto, nie zapominajmy, że kwasy ogórecznika sprzyjają redukcji ciśnienia tętniczego i likwidują chorobę wieńcową. Wystarczy regularna suplementacja olejem w kapsułkach bądź płynnej postaci, aby zapobiec pojawieniu się reakcji zapalnych. Niektóre badania potwierdzają, że cenne składniki ogórecznika to skuteczna bariera ochronna broniąca organizm przed nowotworami czy reumatoidalnym zapaleniem stawów.